Salam Aidil Adha. Terdapat beberapa petua untuk melembutkan daging ketika memasak. Antaranya ialah:
1. Rebus daging bersama satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.
2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.
3. Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
4. Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.
5. Rebus daging bersama daun nangka atau daun betik. Kemudian masak daging seperti biasa.
6.Masukkan sudu besi ke dalam air rebusan daging dan biarkan sehingga lembut.
7.Tambahkan sedikit gula batu ke dalam rebusan daging.
1. Rebus daging bersama satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.
2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.
3. Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
4. Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.
5. Rebus daging bersama daun nangka atau daun betik. Kemudian masak daging seperti biasa.
6.Masukkan sudu besi ke dalam air rebusan daging dan biarkan sehingga lembut.
7.Tambahkan sedikit gula batu ke dalam rebusan daging.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan